• Katja

Afrikan tähteä kohti


Aika monet ovat kysyneet Beninin matkasta kertoessani, miten oikein sain päähäni lähteä sinne. Omien reissujen alku ja juuri on ennenkin ollut Opetushallituksen kansainvälisten palveluiden sivu cimo.fi. Jokaisen reissaamisesta haaveilevan kannattaa ehdottomasti seurata tätä sivustoa! Sieltä löytyy mm. apurahoja, työharjoittelupaikkoja ja stipendejä vaihto-opiskeluun. Benin löytyi kohdasta "kansainvälinen harjoittelu opiskelijoille ja vastavalmistuneille" ja edelleen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien alta. Harjoittelupaikkoja Cimosta löytyy laidasta laitaan niin terveydenhoidon kuin kaupan alalta.


Länsi-Afrikan Benin ja pieni kalastajakylä Grand Popo kiehtoivat minua jo aikaisemmin: muut harjoittelupaikat sijaitsevat enimmäkseen pääkaupungeissa kuten Pariisissa tai Tukholmassa. Kun Matti osoitti kiinnostusta lähteä mukaan Afrikkaan, uskaltauduin sitten hakemaan paikkaa. Seurasi hieman paperitöitä, sitten haastattelu Villa Karon toimistolla Helsingissä ja viimein iloinen puhelinsoitto hyväksymisestä kesken aurinkoisen talvipäivän. Tunne oli riemun ja epäuskon rajamailla. Voinko minä ihan oikeasti lähteä Afrikkaan?? Jos Villa Karossa on ollut suomalaisia harjoittelijoita jo vuosikausia, niin kyllä yks Pohojammaan tyttökin varmaan selviää siellä...


Muutamia matkavalmisteluja täytyi siis alkaa tekemään kevään ja kesän aikana. Lähtö on elokuun puolivälissä eli ihan kohta. Monia kiinnostaa varmasti raha-asiat, koska "matkustaminen on niin kallista". Realiteettien hahmottamista varten seuraakin lista matkan tämänhetkisistä kustannuksista:


Menolento Helsinki-Lissabon-Lome (sieltä rajan yli Beniniin) 680€

Rokotukset: hepatiitti (2. annos), keltakuume, lavantauti, aivokalvontulehdus 50+50+36+60€

Malarialääkkeet 6kk 114€

Viisumit Togoon ja Beniniin 20+100€

Matkavakuutus 60€+?

________

n. 1170€


Rokotuksia saa tietenkin jokainen ottaa oman ja lääkärin harkinnan mukaan, mutta keltakuumerokote on maahan pääsyn edellytys ainakin Beninissä. Rokotuksen yhteydessä saa pienen, keltaisen vihkosen, joka pitää esittää kohteeseen saapuessa. Malarialääke on aika iso yksittäinen menoerä, mutta sitä suositellaan vahvasti Länsi-Afrikkaan, joka on ehkä maailman pahin malaria-alue. Lääkkeitä on eri hintaisia, ja itse otin sen edullisimman, koska lääke ei edes ole sataprosenttinen enkä ole mitenkään mielenterveydeltäni herkkä (joillakin lääkkeillä voi olla psyykkisiä sivuvaikutuksia).


En ole itse koskaan piehtaroinut ainakaan rahassa, joten Beninin reissua varten tein viime talvena aika paljon töitä samalla kun opiskelin täyspäiväisesti. Laitoin palkasta sivuun niin paljon kuin mahdollista enkä ostellut oikeastaan muuta kuin ruokaa. Paikan päällä Beninissä vuokrat eivät päätä huimaa eikä eläminen yleensäkään ole kallista. Niinkuin usein matkailussa, paikasta paikkaan siirtyminen (ja varmasti tietyt aktiviteetit) on se mikä maksaa.


Kauas kannattaa mielestäni lähteä vain silloin, kun on aikaa oleskella kohteessa kauemmin. Niin rahoille saa enemmän vastinetta ja rokotusten ottaminenkin on kannattavampaa. Beninissä asunnon vuokra on noin 100€ kuussa... Loppujen lopuksi jokaisella on varaa matkustaa, jos vain haluaa: kyse on siistä, mihin haluaa rahansa käyttää. Minulle matkustaminen on jonkinlainen elämäntapa ja siksi en omista esim. autoa tai asuntoa!


148 views0 comments

Recent Posts

See All