• Matti

Afrikka - saapuminen uuteen tuntemattomaan

Updated: Jul 28, 2020


Afrikka, tuo tunnetusti aikaansaava manner, jonka savanneilla juostaan leijonia pakoon alahuulirenkaan lätsytyksen tahdittamana, nautitaan rumpupärinän säestämistä eksoottisista tanssiesityksistä ja piileskellään villejä vain parempiosaisille tarkoitetuissa jättiresorteissa.

Villejä piilossa palmussa
Ranta yöllä

Matkustin yölennolla Pariisista Casablancan kautta Togon Lomeen; lennon hinta oli 373€. Milanosta olisi päässyt 200 eurolla, mutta se ei sattunut olemaan nyt nurkilla. Lentoaikani oli reilu 10 tuntia. Pariisissa Orlyn lentokentälle pääsee esimerkiksi bussilla suunnilleen hintaan 3,80€, ja Orlybusin pääasema sijaitsee katakombien turistijonon takana. Avenue René Coty:lta lipun voi ostaa ainakin bussiaseman automaatista.

Lentokoneen siipi
Lentokoneruokaa

Saavuin Lomen lentokentälle seiskan aikaan aamulla. Saapuminen kehitysmaiden lentokentille on aina hieman jännittävän tuntuinen tilanne. Poikkeusta ei tullut tälläkään kertaa. Tilanne on sekava ja virkailijat yrittävät ohjata sinua ja muuta lentokoneessa ollutta biomassaa parhaansa mukaan oikeaan suuntaan. Lentokentällä pitää täyttää maahansaapumis- ja ”visa on arrival”-lomakkeet (jos ei ole viisumia valmiiksi), joissa molemmissa kysytään samat kysymykset, mutta silti molemmat on täytettävä. HUOM! Ota oma kynä mukaan helposti saataville. Itse lainasin pöydällä lojunutta kynää, joka osoittautui samalla lennolla saapuneen turkkilaisen huumeparonin omaisuudeksi, ja sain pahan tuijotuksien lisäksi mahdollisen kuolemantuomion, jota ei kuitenkaan laitettu täytäntöön. Togon viisumi rajalta kustantaa tasarahan 20€ (maksu vain kahdenkympin paperirahalla) tai paikallisella valuutalla 10 000 CFA (noin 15€). Ongelma on lähinnä, ettei tuota Länsi-Afrikan frangia (CFA tai XOF) tunnu saavan mistään Euroopasta.

Ohjepläjäys: Selvitä mahdollisen hotellisi osoite ennen rajamuodollisuuksia; sitä kysytään aina. Jos ei ole hotellia vielä tiedossa niin katso esim Hotels.com ja valitse sieltä joku hotelli jonka tietoja käytät, vaikka et sielä yöpyisikään. Tee tämä etukäteen, koska rajalla ei todennäköisesti ole internettiä.

Länsi-Afrikan frangeja

Kuponkien täytön jälkeen siirrytään passin ja maahansaapumislappujen tarkastukseen. Ojennan passini ja virkailija ottaa minusta kuvan ja toteaa ”y lugabedakebjage”. Pyydän selvennystä ja virkailija toteaa hieman väsyneen tuohtuneena kovempaan ääneen ”You luggage! GO!” ja huitoo kädellä. Ymmärsin että hän ystävällisesti kehotti minua hakemaan matkatavarani sillä aikaa, kun hän lukee lappuni ja täyttää omat kaavakkeensa minua varten. Vanha viisaus: Tottele kyselemättä turhia, jos rajavirkailijat käskevät tekemään jotain. Tietysti lain ja säädösten puitteissa.


Palaan kassilinjalta passilinjalle ja näen kun tuo tärkein matka-asiakirjani ojennetaan pois kävelevälle miehelle. Odotan ja odotan. Lopulta virkailija kääntyy ja katsoo minuun. Hänelle tulee ilme ”voi juku, nyt jotain puuttuu” ja hän alkaa penkomaan pöytää. Sanon että passi käveli äsken tuonne. Mies juoksee perään ja tulee takaisin ja höpöttää melko kiivaasti työkaverilleen ja juoksee takaisin passini kulkusuuntaan ja lopulta palaa sen kanssa takaisin. Huomautus: pysy rauhallisena. Kaikki onnistuu kyllä.


Menen ulos, jossa tavoistani poiketen etukäteen varaamani majoitusliikkeen taksin oli määrä olla odottamassa minua. No, yllätys: ketään ei näkynyt. Otin omatoimitaksin jovo-hinnalla 7000 CFA (11€). (Jovo - sana jolla meitä länsimaalaisia tervehditään täällä ja nauretaan räkäisesti päälle.)


Poistumme paikalta uudenkarhealla, ruosteen kuoruttamalla aidolla 1990-luvun lopun japanilaisvalmisteisella Toyota Narinalla. Iskunvaimentimissakin on luultavasti vieläkin takuu voimassa. Taksimatkalla huomasin, että nyt ollaan Afrikassa ja kaikki ennakkoluuloni ylitettiin. Alueella oli huomattavasti kakkamajaisempaa, kuin olin kuvitellut. Tunnetta ei vähentänyt edes liikenneympyrässä alasti tanssinut mies tai hiekkatien reunassa kasuaalisti seissyt nainen, joka samalla pissaili housuun.


Saavuttuamme hotellille taksikuskilla olikin yllättäen vaihtorahat lopussa, ja minulla oli vain lentokentältä nostamiani 10 000 rahan seteleitä, joten sopimaamme 7000 hintaa ei ollutkaan mahdollista toteuttaa. Pitkän murjottamisen ja mökötyksen jälkeen kuskilta löytyy yllättäen 2000 rahaa ja sovimme ”yhteisymmärryksessä" sen olevan ok. Opetus: älä luota keneenkään.

Matti Hotellilla
Resorttini yöllä

Päivällä menin istumaan kauniille rannalle, josta löysin seuraa välittömästi. Seuraani liittyy puhelintaan kiireisen oloisesti räpläävä herrasmies, joka kertoo olevansa Libyan suurmies Myammar Kaddafin entinen henkivartija (ilmeisesti ei kovin hyvä ammatissaan, koska herrahan on nyt kuollut.). Hänellä on nyttemmin käytössään Kaddafin suvun varoja yli 220 000 000 Amerikan rahaa, jotka mies on päättänyt sijoittaa kiinteistöihin ja tarvitsee tähän juuri minun apuani ja puhelinnumeroa. Hän myös tarjosi minulle töitä Dubain haarakonttoristaan. 45 minuutin juttelun jälkeen hyvästelin hänet ja annoin väärän puhelinnumeron. Tietoisku: Afrikassa tai muillakaan mantereilla ei koskaan kannata antaa omaa eikä muiden puhelinnumeroa, edes Kaddafin henkivartijoille!

Rannalta
Kalastaja veneitä

Seuraavana aamuna aamupalaa nauttiessani paikalle saapui nuori mies, joka tarjosi minulle mahdollisuutta osallistua kolmen kimppaan hänen kanssaan: ”Se olisi mukava synttäriyllätys vaimolleni”. Kiitin kunniasta ja kieltäydyin kohteliaasti. Muistutus: Uhka vai mahdollisuus on useimmiten uhka.


aamupala

Nyt kuukauden kokeneempana voin sanoa, että näitä riittää ja ukottajilla on mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita. Eikä se lopu koskaan; heidän kanssaan on vain elettävä. Muistaa vain pitää omista eduistaan kiinni ja pitää mielessä, että nämä raukkaparat yrittävät loppujen lopuksi vain tulla toimeen. Huumorilla lähestyminen auttaa usein. Muistaa hymyillä petkuttajille, niin seuraavalla tapaamisella saatatte jo nauraa yhdessä.

Maisemakuva
Matti ja Katja

Tiiviisti:

- Länsi-Afrikan Frangi CFA: 1000 CFA/XOF = noin 1,5€

- Lentoja on eri hintaisia. Omat löysin Skyscanner-sivustolta. SuperSaverin tarjoamina.

- Pariisi Orlyn lentokenttäbussin pääasema lähellä katakombeja: hinta 3,80€.

- Täytä lentokentällä kaikki paperit mitä vaaditaan vaikka se tuntuisi turhauttavalta.

- Papereita täyttäessä nuorille ammattina esimerkiksi "student" ja vanhemmille "construction" tai "nurse". Yksinkertaisuus on valttia.

- Selvitä hotellisi osoite etukäteen tai vähintään selvitä jonkin paikallisen hotellin osoite esimerkiksi Hotels.com-sivustolta. Tee tämä ennen matkan alkamista.

- Selvitä viisumin hinta etukäteen ja ota mukaan AINA tasaraha.

- Togoon viisumi rajalta 7 päivää 20€ tai 10 000 CFA / XOF

- Sovi hinnat aina kaikessa etukäteen ja pidä sovitusta kiinni. Erityisesti takseissa.

- Älä missään olosuhteissa jakele puhelinnumeroasi kenellekään, ellet tunne henkilöä oikeasti.

- Älä osallistu tuntemattomien synttäriyllätyksiin.

- ÄLÄ PISSAILE HOUSUUN edes lämpimiksesi.

#Raha #Matka #Afrikka #Hinta #Viisumi #Viisumirajalta #rajamuodollisuudet #Togo #Benin #Matkailu #Lentäminen

123 views0 comments

Recent Posts

See All