• Matti

Hopeanuolella Beniniin


Afrikan tieliikennettä katsoessa tulee väistämättä mieleen kysymys, miksi ihmeessä ihmiset maksavat itsensä kipeäksi päästäkseen seuraamaan F1-luokan jonoajoja Monacoon. Täkäläiset teiden sankarit esiintyvät täysin ilmaiseksi ja hallitsevat suurnopeusohituksen tilanteessa kuin tilanteessa.

Liikennettä

Katja saapuu sunnuntai-iltana ja käymme heti nukkumaan, koska on jo myöhä ja huomenna auringon ollessa korkeimmillaan meitä tullaan hakemaan loppusijoituspaikkaamme. Yllätykseksemme heti aamupalan jälkeen pihaan kurvaa upeisiin afrikkalaisvalmisteisiin vaatteisiin pukeutunut hymyukko kiiltävän hopeisella Toyota Hiacella. Pakkaamme roinamme kiireesti rinkkoihin ja, yllätys, ei ne sinne mahdu. On aika ottaa käyttöön nyrkkitekniikka. Fistatessani tavaroita tulee mieleen ne 24 macaron-leivosta, jotka ostin Pariisista. Toisaalta ihan sama: enhän mä ole ennen edes maistanut 2D-macaroneja. Nyt olen ja ne oli ihan ok.

Afrikkalaistyyppiset vaatteet
Hiace

Pakkaamisesta hikeentyneenä hyppäämme tuohon jokaisen maatalon isännän hopeiseen päiväuneen ja lähdemme kiitämään kohti Beninin eteläosassa sijaitsevaa Grand Popoa. Ensimmäinen pysähdyksemme on Beninin ja Togon rajalla. No-mans-landilla ei saa valokuva, mutta jos kuitenkin päätät ikuistaa rajamuodollisuutesi, poliisit saattavat pakata kamerasi huomattavasti aiempaa kompaktimpaan muotoon.

Katja pakattuna

Tiukkakatseiset tulliukot käyvät haukansilmillään läpi papereitamme: onkohan kaikki kunnossa? Ja meillähän on kaikki kunnossa, koska olimme valmistautuneet Beniniin saapumiseen internetistä eukäteen hankkimillamme e-viisumeilla. Viisumin hankinta Beniniin on melko vaivatonta. Nuhteettomat Suomen kansalaiset saavat benin.fi-sivustolta Helsingin kunniakonsulaatin internetpalvelusta passintietoja ja 100€ rahallista korvausta vastaan jopa 90 päivää luvallista norkoiluaikaa. Omalla kohdallani viisumin käsittelyaika oli noin 10 minuuttia, mutta ruuhkaisina aikoina prosessiin saattaa kulua jopa 24 tuntia. Muista myös tulostaa e-viisumisi etukäteen, sillä rajalla sitä pyydetään nähtäväksi.


Edessämme jonottavat ranskalaistollot sen sijaan eivät olleet hoitaneet papereitaan kuntoon ja näin ollen meilläkin kesti rajan ylityksessä kymmeniä minuutteja. ”Sjövöö pieree la democrasii baguet basker chevre”, kuuntelen heidän änkytystään tullivirkailijoille. Seuraavalle tarkastuspisteelle päästyämme tiukkakatseinen poliisiukko tutkailee matkustusdokumenttejamme ja kysyy ammatteja. Pelkkä ”construction man” ei tällä kertaa ole riittävän miellyttävä ammatti, joten paperiin merkitään pitkän naureskelun jälkeen ”directeur de travail de construction/civil engineer”. Virkailijalla loppui tila kesken riviltä. Lähtiessämme patonkijengi jää vieläkin selvittämään sotkujaan.


Hopeinen salama oli tällä aikaa seissyt auringossa ikkunat kiinni, ja oven auetessa meitä tervehtii saunamainen kostea kuumuus. Hymyilyttää, istun laitteeseen ja matka saa jatkua. Kiitäessämme pikitietä pitkin tuuhea tukkani kutittelee päälakeani ikkunoista ryöppyävän ilmavirran tahtiin. Mietin että kyllä tämä Pasilan voittaa. Lisämaustetta matkaan tuovat myös meidän kaistaa pitkin vastaan tulevat Afrikan nopeimmat kuskit, joita meidän Kankkusmainen rattimiehemme väistelee kärppääkin ketterämmällä hopeanuolellaan. Nopeutta tässä vaiheessa on kuitenkin alle 100 kilometriä tunnissa.

Rekka

Seuraava pysähdys on pankkiautomaatti, josta nostamme tukun monopolirahoja. Visa-kortilla nostamaani 100 000 CFA:ta vastaaan tililtäni vähennettiin 162,11€. Jostain syystä täällä Mastercard toimii vain harvoilla rahaluukuilla.

Ruokaa ja kaliaa

Lopulta saavumme kohteeseemme. Meidät tiputetaan hotellille, jätämme matkatavaramme tilapäismajoitukseen ja lähdemme syömään kuljetuspäällikön ja museovastaavan tuuraajan kanssa. Ravintola on sen paikan fyysinen ilmentymä, jonne jokainen meistä pakenee ajatuksissaan kotimaamme lokakuuta. Palmunlehtikaton alla nautimme kertakäyttömukilliset kylän parasta kotipolttoista, hivelemme varpaillamme pöydän ja tuolien alla olevaa silkinpehmeää rantahiekkaa. Ruokailu sisältää kolme eri ruokaa ja 2 litran pullosta tarjoiltua parhaan A-luokan rosé-viintä. Tuttu tunne valtaa mielen ja hymy ilmestyy pääni etuosaan: ”parempi kuin Pasila”.

Tilapäismajoitus
Ravintola
Maisema

Tiivistelmä:

  • Benin viisumi benin.fi kätevästi passintietoja ja 100€:n korvausta vastaan.

  • Beninin e-viisumi tulee tulostaa ennen rajalle menoa.

  • Viisumi Benin iin käsittelyaika noin 24h.

  • Viisumi tulee voimaan ilmoittamanasi maahan saapumispäivänä.

  • Benin - Togo rajalla ei suositella ottamaan kuvia, edes omaksi huviksi.

  • Länsi-Afrikassa Visa-kortti toimii useammissa paikoissa kuin MasterCard.

  • Älä ole tollo ja mene Monacoon F1-ajoihin vaan tule Afrikkaan seuraamaan liikennettä

  • Parhaan A-luokan rosé-viini maksaa litralta usein vähemmän kuin maito.

  • Toyota Hiace on kova

#Matkailu #Benin #Viisumirajalta #Afrikka #Hinta #ruoka #Raha #Viisumi #Togo #rajamuodollisuudet #Liikenne #Africa #Reissu #Pakkaaminen #Eviisumii

132 views0 comments

Recent Posts

See All