• Matti

MatKat Le Patronin kyydissä Osa 1


Paikassa jossa rivitalokaksiomme sijaitsee kaikki tuntevat meidät. Kulkiessamme kylillä lapset kirkuvat taukoamatta "Yovo Yovo Gado!" (valkoinen, vieras anna lahja!!) ja varastavat juomapullotkin kädestä. Olipa yksi äidin kullannuppu niin onnellinen nähdessään meidät, että intoutui heittelemään meitä pikkukivillä ja toinen kävi lyömässä.


Kun tämäkään ei vielä riitä, niin monet aikuiset esittävät ystävää, mutta nopeasti paljastuu, että he haluavat meiltä vain rahaa. Eräskin ”ystävämme”, jota kehuttiin ihanaksi ja mukavaksi tyypiksi jo ennen matkamme alkua, ilmoitti olevansa menossa seuraavana päivänä järvelle ja pyysi meitä matkaseuraksi. Lopulta ennen lähtöä tuli ilmoitus, että meidän tulee maksaa hänelle hävyttömän suuri summa, jotta hän suostuisi kunnioittamaan meitä läsnäolollaan. Emme lähteneet. Toinen sankari kertoi olevansa erittäin nälkäinen, joten tarjosin hänelle juuri ostamaani ruokaa (syötävää, äppöstä, mahantäytettä, polttoainetta). Se ei kuitenkaan ollut vaihtoehto; vain käteinen täyttäisi hänen mahansa. Jätin kaverin kylmästi potemaan nälkäänsä. Huomionarvoisia ovat tietenkin myös ne aidosti mukavat ihmiset, joita olemme kohdanneet, mutta kerrottakoon heistä myöhemmin. Harmillista on, että aidosti mukavat ja ujommat persoonat jäävät helposti paitsioon, kun joissain kohteissa tiettyjä ihmisiä promotaan matkaajille jo etukäteen.

Matti ja Patron

Onneksi omistamme kuitenkin kiinalaisvalmisteisen kaksipyöräisen, joka kuljettaa meidät 125cc moottorin jylinän tahdittamana tuultakin nopeammin uusiin maisemiin laskemaan punaiselle alueelle noussutta ”jovomittaria” takaisin vihreälle. Tällä kertaa otimme Le Patronin allemme ja painelimme lomalle Cotonouhun, Beninin hallinnon ja talouden pääkaupunkiin.

Saapuessamme Cotonoun alueelle huomasimme liikenteen määrän lisääntyvän huomattavasti. Ympärillämme pärisi jos minkä näköistä laitetta ja törpötintä, ja ilmeisesti töötin painamisesta saa jonkinlaista urakkapalkkaa; ei se muuten olisi koko maan suosituin painike. Verrattuna suomalaisten laatuiltapäivälehtien uutisoimiin vuosituhannen liikennekaaoksiin, joissa on havaittu kolmostiellä jopa neljä autoa samassa risteyksessä, ei Cotonou ole juuri mitään. 

Mopoja
Liikennettä

Ensi silmäyksellä afrikkalainen kaupunkiliikenne on hiljaisesta pohjolasta saapuneelle yksi ”ei helvetin perkele!!”, mutta liikenteen seassa kulkiessa alkaa hahmottua tiettyjä kaavoja ja ajolinjoja. Kaiken tuon sotkun keskellä tosiaan on järjestelmä. Hitaat ajaa oikeassa reunassa ja nopeat ohittaa vasemmalta. Kotimaastamme poiketen tööttiä käytetään pelkkänä nopeana painalluksena, ystävällisenä ”varothan olen tulossa” -ilmoituksena.


Moottoriajoneuvon äänimerkin ja yleisen liikennekäyttäytymisen osalta suomalaisilla on melko paljon opittavaa afrikkalaisilta. Suomessa valloillaan oleva ”Minulla on perkele oikeus! Ja sitten vedän turpaan nii oppii ajamaan!” -tyyppinen liikennekulttuuri aiheuttaa turhaa tieraivoa ja joustamattomuutta liikenteessä. Beninin liikenteessä annetaan ystävällisesti tilaa kiireisimmille, ja jos joku tekee virheen, liikenne jatkuu normaalisti ilman koulutustilaisuuttakin. Huomautus tuulikaappiukoille: en missään nimessä kehota ketään ajamaan Afrikassa. Se on vaarallista ja kurjaa.


Kurjuutta paetessa buukkasimme hotels.com-sivustolta luksushuoneen huippuhotellista. Siellä oli vessanpönttö, sadesuihku (!!), uima-altaita, huippumukava henkilökunta ja alkurinkit. Ilmastoinnin puhistessa viilentävästi nukuimme oikeissa lakanoissa jättikokoisen peiton alla paremmin kuin aikoihin. Hotel Villa Les Orchidées on pieni 10 huoneen hotelli, jossa hinta ja laatu kohtaavat erinomaisesti. Huomionarvoista on myös se, ettei täällä päin tunnu olevan halpoja majataloja.

Sänky ja sipsipussi
Hotellin aula
Alkurinkki

Hotellihuoneen hintaa kuului parhaan A-luokan aamiainen. Tarjolla oli meitä varten tehtyä omelettia, kroisantteja, makuhermoja kutkuttavaa kokin omin kätösin puristamaa appelsiinimehua ja NAKKIPIILOJA! Vasta useiden tuntien kuluttua nakkipiilot siirtyivät mahan täytteestä muihin tehtäviin. Oli alkuruokien aika. Faktacorneri: MatKat ei suosittele muovipillien käyttöä! Kuvissa olevat pillit saatiin vasten tahtoamme.

Aamupala

Alkuruuat kävimme nauttimassa Le Livingstone -nimisessä hienostoravintolassa. Siellä saimme nautittavaksemme vuolaasti vitrtaavaa hanaolutta, parasta viiniä ja pohjasta rapisevaa pitsaa, joka täytti kurisevat mahamme iltaan asti. Pääruuan nautimme thaimaalaisessa Bangkok Terasse -ravintolassa, jonka silmiä hivelevän ulkoilmasisustuksen lisäksi saimme nauttia jokaisen Khaosan Roadin kuluttajan päiväunen: Pad Thai -annoksen. Tarjolla oli myös satumaisia kevät- ja kesärullia. Meille kun ei mikään riitä, niin jälkiruokaa tarvittiin vielä. Jäätölövajareissa siirryimme jätskibaari Ci gustaan hoitamaan tarpeitamme. Sielä oli myynnissä melkoinen valikoima italialaista jääkermaa läheisesti muistuttavaa herkullista korviketta. Minulle lasiseen kuppiin laitettiin vihreää kiivi- ja punaista mansikkaherkkua. Tämä ylensyönti venytti Grand Popon niukkuuden kutistamia mahalaukkujamme äärirajoille, joten siirryimme hotellille miettimään että ”mitä tuli taas tehtyä…”

Katja rullilla
Katja "Nuudelihuuli" Kärki Thai-ruokalassa
Katja "Rahavyö" Kärki jätskillä

Aamun valjetessa oli aika aloittaa kotimatka, mutta ensin oli käytävä tarkastamassa jättikokoinen jovo-marketti (hypermarket Erevan), jonka mielipuolista yltäkylläisyyttä notkuvista hyllyistä myytiin kaikkea! Oli harjoja, suklaata, karkkia, kaljaa, viintä ja jopa juuston puutostilasta kärsiville matkaajille jääkääppiosasto, jossa tuota keltaista köntsää oli silmän kantamattomiin.

Katja pyyhekaupoilla

"Jovomittari" reilusti vihreällä palasimme rivarikaksiollemme reppu täynnä hyvää oloa ja herkkuja, mahtuipa siihen lisäksi ripaus hymyä. Kaiken kuitenkin kruunasi meitä sydämellisen iloisena tervehtivä naapurin perhe: ”Hyvää saapumista! Emme nähneet teitä kolmeen päivään, missä olitte?”


Lyhyesti:

- Mopoilu Afrikassa ei ole niin paha, kun voisi kuvitella

- Jäätelöä Benin Cotonoussa: Ci Gusta

- Yksi mukava hotelli Benin Cotonoussa: Hotel Villa Les Orchidées

- Thairuoka Benin Cotonou Bangkok Terasse

- Käytä aikaa ihmisten tuntemiseen. Huijarit ja kurjuuttajat paljastuvat aina ennemmin tai myöhemmin.

- Hypermarket Erevan jovo-marketti josta saa kaikkea. Benin Cotonou

#Reissu #Afrikka #Liikenne #Moottoripyörä #Matkailu #Benin #Cotonou #Hinta #ruoka #Raha #yöpyminen #Matka #loma #Yltäkylläisyys

79 views0 comments

Recent Posts

See All